Европа не се бори достатъчно срещу глобалното обезлесяване



Автор: Светлана Митрова 20 юни 2019



Хранителният сектор в Европа има "спешна нужда" от преминаване към "нулево" обезлесяване. Компаниите, които използват стоки като дървен материал, палмово масло, какао и соя, трябва да се пренасочат към устойчиво производство, тъй като горският капацитет намалява. Това се казва в новия доклад на неправителствената холандска организация IDH, съобщава Bloomberg.

Обезлесяването забавя засаждането и растежа на нови дървета. Този процес оставя по-малко "живи" дървета, които да абсорбират въглероден диоксид и други парникови газове. Макар че се наблюдава известен прогрес върху контрола на обезлесяването, европейският бизнес не е достигнал необходимата цел - закупуването на устойчиви стоки, се казва в доклада.

Изчисленията в него показват, че Европейският съюз е използвал 34.4 млн. тона соеви зърна, соев протеин и соево масло през 2017 г., което е около 12% от световното производство на соя. По консервативни оценки само 7.6 млн. тона (22%) от използвана соя е използвана по отговорен начин (съвместим с указанията за извличане на соя на FEFAC (Федерация на европейските производители на фуражи). Само 13% могат да се определят като "необезлесяващи".

Целият текст е тук