Българска кухня от "Космоса"



Автор: Ани Коджаиванова 24 май 2019



Почитателите на гурме култура в София, вероятно са забелязали, че някои от най-интересните и популярни места имат общ собственик - Николай Григоров. Той е на 37 години, има усет към успешните концепции и добрия маркетинг и знае, че детайлите са особено важни. Благодарение на тези му качества първият му ресторант - бистрото в стил "модерен соц" "Ракия бар Ракета" и последвалите две брънч-кафетерии "Фабрика дъга", са сред най-посещаваните заведения за хранене в София. Бар "Спутник" пък впечатлява с интересни коктейли. Особено внимание обаче заслужава ресторант "Космос", който зададе тона за появата на модерната "космическа" българска кухня - с нов и авторски прочит на традиционните рецепти, с качествени местни продукти и тематичен интериор. Той спечели наградата за "Модерна българска кухня" на "Бакхус" през миналата година, а тази година заслужено бе отличен и с голямата награда "Ресторант на годината" за 2018 г.

Проектите на Григоров са съвременни и много по-различни от типичните заведения в София. Те помогнаха за развитието на столицата като град с модерна кулинарна култура и не случайно са особено посещавани и от чуждите гости на града - те по думите на предприемача са значителна част от клиентите в повече от заведенията му.

Целият текст е тук