САЩ поставиха нови изисквания към вносителите на храни



Автор: Мара Георгиева 23 май 2019



Анализ на по-широк кръг от опасности и наличие на "квалифицирано лице по превантивен контрол" са част от най-новите изисквания, с които трябва да се съобразят всички вносители на храни в САЩ.

Предписанията произтичат от промени в Закона за осъвременяване на безопасността на храните (FSMA - Food Safety Modernization Act), приет през януари 2011, който изменя текстове в съществуващия Закон за храните, лекарствата и козметичните продукти. Крайният срок за въвеждането на промените изтече през 2018 г., обясни за "Капитал" Деница Костова, ръководител направление "Управление на риска за безопасността на храните" към Европейския институт за риск политика (ERPI) и квалифицирано лице по превантивен контрол.

Изпълнението на изискванията се контролира от Агенцията по храни и лекарства (FDA – Food and Drug Administration) на САЩ по време на регулярните проверки на фирмите износителки.

Анализ на по-широк кръг от опасности

Основната промяна в американския закон е въвеждането на нова концепция за безопасност на храните, наречена "риск-базиран превантивен контрол".

Целият текст е тук