Unilever преговаря с GSK за придобиване на ключовия й бизнес с храниАвтор: Анина Сантова 30 ноември 2018Британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline води преговори с Unilever за продажбата на своя бизнес с храни Horlicks. Процедурата за събиране на оферти приключи и тя оцени поделението на 4 млрд. долара. Unilever е предложил по-добра оферта от конкурента Nestle, който се опитва да утвърди водещата си позиция на пазара за топли напитки, твърдят източници на Financial Times.

Ценен бизнес

Coca-Cola също е имала интерес да участва в последния рунд на наддаването, който започна през септември, но се е отказала, твърди източник, запознат със ситуацията. Цената, която предлага Unilever, не може да бъде обявена, но Horlicks, индийският бизнес на GSK, е листнат на борсата в Бомбай с пазарна оценка от 4.2 млрд. долара.

Това означава, че делът от 72.5% на GSK струва приблизително 3 млрд. долара, без да се смята евентуална надценка при придобиването. Очаква се сделката да включва и листнатия бизнес на GSK в Бангладеш. Ако сделката бъде успешна, Unilever ще укрепи позицията си в Индия, която е най-важният развиващ се пазар за компанията.

Целият текст е тук