Ще има изискване за минимално съдържание на месо в колбасите



Автор: Мара Георгиева 31 май 2018



Работна група в земеделското министерство с участието на месопреработватели и технолози ще създаде стандарти за месни продукти, които ще бъдат задължителни, за разлика от вече съществуващия, но доброволен стандарт "Стара планина". Регулацията предвижда въвеждане на конкретни параметри за съдържанието на месо и други основни съставки в колбасите, сред които и сланината, уточниха за "Капитал" от ведомството.

Ако продуктът не отговаря на задължителния стандарт, той няма да има право да се нарича кренвирш или салам "Камчия" например.

Намеренията

Конкретното процентно съотношение ще бъде определено от експерти и ще е между 50-75% за месото. В своята техническа документация производителите ще трябва да опишат количеството на всички съставки, както и да предложат метод за анализ на съдържанието.

За млечните продукти и натуралните сокове има регулации на европейско ниво, месните обаче се подчиняват само на национално законодателство. Затова някои от европейските държави са въвели задължителни изисквания за леберкез (Германия) или наденица (Великобритания) например и техният опит ще бъде използван, посочиха от земеделското министерство.

Целият текст е тук