Най-големите компании за храни и напитки: Слънчево и вкусноАвтор: Мара Георгиева 09 август 2017Със своите 15% ръст на приходите компаниите от сектора за храни и напитки имат една от силните си години. Големите скокове са при производителите на слънчогледово олио за износ. Но добри продажби отчитат дори дружества с фокус върху местния пазар като пивоварите, минералната вода "Девин", сладки изделия - "Престиж 96" и "Чипита".

Традиционно почти всички фирми са на печалба и 2016 г. не прави изключение. Само производителят на алкохол, познат до скоро като "Винпром Пещера", и на млечни продукти "Тирбул" са на загуба. Иначе рентабилността леко пада - маржът сега е 7%, а година по-рано е 7.34%.

Година по масло

Лидер в класацията за трета поредна година е "Олива" със своите два маслодобивни завода – в Кнежа и в Полски Тръмбеш. Мажоритарен акционер в компанията е търговецът на зърно "Билдком" - собственост на Ангел Георгиев. Дружеството има много силна 2016 с над 42% ръст на приходите от продажби, които надхвърлят 544 млн. лв., но отчита почти шест пъти по-малка печалба в сравнение с 2015 г. Причината - повече изнесено слънчогледово и рапично масло, но свити маржове заради задържани продажби на земеделската реколта в страната. Тази година компанията започва нова инвестиция за 40 млн. евро до Варна.

В класацията има и едно свързано трио: "Папас олио", "Сън фуудс" и "Бисер олива". И докато първите две имат силна година, продажбите на третото се свиват.

Целият текст и класацията са тук