Китайските власти глобиха "Дженерал мотърс" с 29 млн. долараАвтор: Регал 27 декември 2016Основното смесено предприятие на Дженерал мотърс (General Motors) в Китай бе глобено с 201 милиона юана (29 милиона долара) за нарушаване на антимонополните правила, съобщи БТА като се позова на Асошиейтед прес.

Това е поредната глоба, наложена на чуждестранен автомобилопроизводител в страната през последните две години.

Шанхайската служба, отговаряща за цените, съобщи Shanghai GM, съвместната компания на General Motors с Shanghai Automotive Industries Corp, неправомерно е потискала конкуренцията като е налагала минимални цени, които дилърите да искат за моделите Cadillac, Chevrolet и Buick.

Определянето на минимални цени за продажба е честа практика в много страни, но адвокати посочват, че китайските регулаторни власти изглежда възприемат тази практика като неправомерно ограничаване на конкуренцията.

Chrysler и Audi се сблъскаха с подобни глоби при разследване в целия сектор, което започна през 2014 година след жалби от купувачи на автомобили, че са им били поискани по-високи цени. Около 12 японски доставчици на авточасти също бяха глобени за договаряне на цените помежду си.