Тайният клиент на "Регал": Какво съдържат биощандовете на търговските вериги


Записки от магазините на 1 октомври


Автор: екип на Регал 03 ноември 2016ЦБА, жк "Люлин", бул. "Панчо Владигеров" 22, 14.30 часа
Още на влизане в търговската зала виждаме надпис, обозначаващ наличието на секция с биопродукти, разположена в съседство със зоната на плодовете и зеленчуците. От ляво на дясно на рафта проследяваме биологичния асортимент от чай, оризови снаксове, слънчогледов тахан, сокове, сиропи, мед, масло, зехтин, солети, сушени плодове, енергийни бонбони, паста, кисели краставици, лютеници, кетчуп, сладка, солети, сокчета, соева кайма, царевица и ориз (без глутен), макарони (без глутен), вегански продукти, изцяло направени от естествени съставки, леща, ориз и брашна. Прави впечатление, че са поставени разбъркано продукти от три категории – био, диабетични и диетични, включително безглутенови и вегански. На едно място например откриваме биобисквити и бисквити и вафли с подсладители. Шоколад за диабетици и глюкоза са разположени до био суров бар. На опаковката на безглутенови макарони, фибри, миксове от смлени семена не е посочено да са био. Не успяваме да открием каквато и да е система при подреждането на артикулите в зоната.

"Билла", "Симеоновско шосе" 211, 16.20 часа
В магазина био- и диетичните храни са разположени едни до други - на по една секция от регал, близо до входа и до плодовете и зеленчуците. Биохраните са обозначени с европейското лого под формата на зелено листо върху фон с цвят на мукава. Най-долният рафт е отреден за ябълков пектин, фибри, цикория и кленов сироп, следват коприва на прах, брашна, микс от семена, ленено семе на промоция, амарант чия, киноа на промоция. Биобисквитите заемат един ред. На горния има мюсли на два производителя и различни видове плодови барчета - също на два производителя. Над тях са оризът и оризовите снаксове, лешниковият тахан и лютеницата. Следват соковете на две фирми, ябълков и винен биооцет. Общо преброяваме продукти на 21 фирми. Вдясно от биопродуктите са диетичните и диабетичните продукти. Там виждаме шоколади, чайове, лютеници и сладка, фруктоза, подсладител, стевия, сусамова халва със стевия и черен шоколад, десерти, кейкове, бисквити, сусамки, вафли без глутен и без захар, а също и нектари лайт - два вида. Те са от 16 фирми производителки.

"Пикадили", бул. "Йерусалим" 22, 15.50 часа
Щандът за био-, диабетични и диетични храни в магазина е обозначен с надпис над него. Той е близо до зоната за плодове и зеленчуци и заема едната страна на дълъг регал, перпедикулярен на стената в дъното, двете му чела и челата на два съседни регала. Биопродуктите са обозначени с бял знак на зелен фон, като точката над i e калинка. Поделят си регала с диетичните и диабетичните храни. На обратната страна на биопродуктите на регала са разположени различни видове мюсли и снакс, като повече от половината от тях са от портфолиото на Nestle. Швейцарският производител освен това има изнесени точки от двете страни на биорегала. На тях са изложени нескафе и шоколадови десерти Kit Kat. Разнообразието на предлагането е наистина огромно - може би е съпоставимо с това в малък биомагазин. Солени бисквити и снаксове, ябълков чипс, сладки продукти, сушени плодове, биобарчета, пуканки, ядки, мед, течен шоколад и шоколад на барчета, фруктоза, пектин, няколко вида подсладители, семена, брашна, фибри, нахутена мая за хляб, миксове от семена, макарони, витамини, сокове, сметани, биокафе на две фирми, различни масла, какаови зърна, варива - ориз, боб мунк, боб адзуки. Едното чело е посветено на консерви и сосове - там има различни олиа и масла, песто, кисели краставички, лютеница, биокетчуп, консервирани домати, царевица, грах и моркови в малки бурканчета, макарони. При няколко от продуктите виждаме надпис, че са от брошурата - тоест на промоция. Другото лице е посветено на паста, брашно, макарони, полента, бисквити, чипс и оризов снакс. Третото е с преобладаващо предлагане на подсладители, там има гризини, ябълков чипс, хранителни добавки. Биопродукт със знака на калинката виждаме и при зехтина. Портфолиото на "Хармоника" е широко застъпено на специализирания регал. Техни продукти има на щанда с млечните продукти.

"Фантастико", бул. "Симеоновско шосе" 87А, 12 часа
Биосекцията е внушителна, решена в бяло, с регали, наподобяващ пчелна пита. Позиционирана е в близост до касовата зона, непосредствено до топлата витрина. Разделена е на два участъка - един на остров и друг в три части, който следва вълнообразно извивките на стената.
Продуктите са подредени по категории и търсенето е максимално улеснено. Повечето артикули са разположени в шестостенни клетки, характерни за структурата на пчелните пити. Само тези, които изискват определен температурен режим, са поставени в открита витрина с охлаждане. В нея виждаме сирене, тофу, кашкавал, масло, кори за баница, сметана, прясно и кисело мляко, кефир, боза. На опаковките на всички е посочено, че са био. Отляво на тях са разположени "клетките" с биомюсли, фурми, стафиди, боровинки, хранителни добавки. От дясната страна най-горе откриваме различни видове биосолети, курабии, крекери, снаксове, вафли, някои поставени прекалено високо, за да бъдат лесно достигнати.
Отдясно на млечните продукти е участъкът на подправките – има биооцет, масло, ленено и слънчогледово олио, зехтин, канела, къри, кимион. Следват биологично произведени булгур, елда, лимец, брашно, фиде, спагети, макарони, ориз, боб, леща, кокосови стърготини, захар, соленки.
Разположена под ъгъл, следва секцията, в която намираме голямо разнообразие от консервирани биопродукти – коприва, спанак, нахут, песто, лютеници, кетчуп, хайвер, зелен боб, сладка, мед, консервирани домати, конфитюри, мармалади, цял рафт тахани. До тях са поставени и някои продукти, които не са етикетирани като биологични - пчелен прашец, глюкоза, подсладители, пектин, фибри. Следва участък с био ленено семе, сусамово и овесено брашно, брашно от елда, соева кайма. В съседство виждаме крекери, соленки и голямо изобилие от биобисквити.
От едната страна на самостоятелния островен регал откриваме голямо разнообразие от десерти тип биобарчета, шоколади, чай, кафе, сокове, био какаови зърна. От дясната страна са напитките - биовода, студен чай, вода с колаген, сокове, например с бъз и ябълка, от алое вера, сиропи, биобоза, включително от лимец, сайдер, биовина. До тях виждаме биовафли и био шоколадови бонбони.
Преобладават вносните марки, като произходът на голяма част от биопродуктите е от Германия, Италия и някои източни държави.

"Т маркет", "Младост 4", ул. "Бъднина" 15, 10.45 часа
Няма щанд за биопродукти.

"Кауфланд", ул. "Проф. Д-р Иван Странски" 20, 13 часа
Биопродукти откриваме на две места в търговската зала. Първата секция е разположена в зоната на плодовете и зеленчуците и дели един регал с лютениците и доматените пюрета. Не е обозначена като биозона. Като брой артикули е доста скромна. Повечето биопродукти се предлагат в малки разфасовки. На най-долния ред се намират биологично произведените олио, вина, сокове и сиропи, на по-горния – оцет, зехтин, по един вид спагети и юфка, малки сокчета в кутии, нектари. Един ред още по-нагоре откриваме биологично етикетирани елда, брашно, ориз, овесени трици, кафе – само два вида, солети, също два вида, мед по 300 г бурканче, ролбарчета, три вида курабийки, биовафли (два вида). Най-горе намираме оризов снакс, два вида мюсли, четири вида шоколади. Следват тестените продукти - биобишкоти, биосухар, биохляб. Виждаме също био краве мляко в UHT опаковка, соева напитка, оризова сметана и оризов крем. Категорията на био консервираните зеленчуци е представена от лютеница и кетчуп, нахут, доматено пюре. Забелязваме също тахан, киноа, амарант и лимец, малка разфасовка биобоб, червена леща, ленено семе.
Надпис "Биопродукти" има в зоната на млечните продукти. На един от странично изнесените регали, на които обикновено се позиционират продукти в промоция, бяха поставени биопродуктите, които изискват охлаждане - боза, яйца, краве масло, кашкавал и сирене, прясно и кисело мляко и кефир. Половината от регала бе зает от стоки на промоция, които не влизат в категорията на биопродуктите.

"Лидл", София ринг мол, 17 часа
В този новооткрит "Лидл" - първият в софийски мол, има няколко нови секции за веригата - за деликатеси, за български вина, за пакетирани плодове и зеленчуци - специално за деца, но сред тях няма секция за биопродукти. На един от регалите откриваме биомляко с европейското лого за биопродукти - то е в кутия с масленост 1.5% от собствена марка на веригата. Също така има и редица продукти, които при други търговци стоят на щанда за диетични и диабетични продукти, но тук не са формулирани като отделна секция. Предлагат се например ябълков пектин и посладител - течен и на таблетки. В рамките на американската седмица откриваме и кленов сироп.

"Хит", "Младост", бул. "Ал. Малинов" 75, 19.20 часа
Слоганът на "Хит" обещава на клиентите изобилие и това е напълно валидно за био-, диетичните и диабетичните и веган продуктите. Откриваме пет места, на които се предлагат във веригата. След зоната за плодове и зеленчуци - вляво на входната алея, има висок и тесен регал с продукти за вегани. На него са изложени кокосово мляко, бонбони от растителен желатин, суха сметана, шоколад, заместите на яйца, супи, сосове, биотофу. На първи от "островите" във входната алея сред продуктите на промоция има и био. Първата напречна алея е посветена на диетичните храни и храните за диабетици. Става дума за дълга редица от регали, всеки с по седем реда. В началото са безглутенови продукти. Намираме безглутенови брашна, сухари, фокачи, хлебчета, жива мая, мюсли, кексове, смес за сладкиши, шоколадови парченца, оризови продукти и снакс, мюсли барчета, сладки и пр. След това редицата продължава със зърнените храни. Там намираме два вида тапиока, овесени и ръжени ядки, пшенични и ечемични ядки, микс от семена. Има и подправки - кардамон, сусам, ким, кимион, сминдух, резене, копър, маково семе, семена чия, синап, анасон, ленено семе, соя, нахут, годжи бери, елда, пшеница за покълване, брашно от коприва, овесени трици и пшенични зародиши. Следват мюсли и овесена каша в индивидуални опаковки, фибри, оризов снакс и соеви продукти. Отсрещният регал е отделен за хранителни добавки и витамини. Продават се гинко билоба, невен, пробиотици, хранителни добави, протеини и чайове, а също и подправки. Има цвят от роза и от лавандула. Следват продуктите с ниско съдържание на захар - шоколади и солети, подсладители, фибри, фруктоза, глюкоза, пектин, сусамова халва със стевия, сиропи без захар.
Биопродуктите са разположени в коридора към изхода и заемат седем обособени островни секции. На всяка от тях е описано какво означава био и са представени различните знаци, които се ползват за обозначаването му. На тях има какво ли не. Прави впечатление, че най-горният рафт на секцията е отреден за напитките, а под него са хранителните стоки. Те преобладават, макар и да има една страна, на която са изложени био перилни и почистващи препарати. В тази секция виждаме вина и шоколади, десертни барове, сокове, какао, бисквити, оризов снакс, сок от дива джанка, сок от бреза, чипс, оцети, масла, зехтини, кокосово масло, мюсли, чайове, соеви продукти и пр. Много от продуктите са от марката на биопроизводителя Alnatura, позната от верига немски дрогерии, работещи в страната. Петото място, на което биопродуктите са широко застъпени, е при млечните продукти на витрината с охлаждане. Там откриваме соя, краве мляко, боза, млечни десерти, биоравиоли, биокашкавал и биопармиджано, козе сирене, сирене гауда, десерти и яйца.