AB InBev получи одобрение в САЩ да придобие SABMillerАвтор: Регал 22 юли 2016Най-големият производител на бира в света "Анхойзер Буш ИнБев" (Anheuser-Busch InBev) обяви, че е постигнал споразумение с министерството на правосъдието на САЩ, което премахва пречките пред това американските власти да разрешат на компанията да придобие "САБМилър" (SABMiller), съобщи БТА като се позова на Асошиейтед прес.

"Анхойзер Буш ИнБев", производителят на Budweiser и Bud Light, ще продаде на "Молсън коорс" (Molson Coors.) цялото американско подразделение на "САБМилър", както бе обявено по-рано като част от сделката.Това означава, че Budweiser може да продължи да се конкурира с бирата Miller на територията на САЩ.

Сливането се оценява на 107 милиарда долара. То обаче породи безпокойство, че една компания ще контролира прекалено голяма част от бирения пазар. Общата компания би имала 31-процентов дял от световния бирен пазар, според "Биър бизнес дейли".

"Анхойзер Буш" притежава също марките Corona, Stella Artois и Beck's.

Американски конгресмени и независими пивовари изразиха опасения, че общо "Анхойзер Буш ИнБев" и "САБМилър" ще имат прекалено голямо влияние над системата за дистрибуция, като ще могат да притискат по-малките си конкуренти.

Споразумението с министерството на правосъдието предвижда "Анхойзер Буш" да предупреждава отдела за борба с монополите за всяко евентуално придобиване на производител на крафт бира през идните 10 години. Освен това на компанията се забраняват някои практики, които насърчават дистрибуторите на бира да не продават вносна или конкурентна крафт бира.

"Анхойзер Буш ИнБев" информира, че има одобрението на 21 юрисдикции, включително в Африка и Латинска Америка. Европейската комисия даде разрешение за сделката през май, като постави условието да бъде продаден практически целият бизнес на "САБМилър" в Европа.

Компанията очаква сделката да приключи по-късно тази година. .