Руснаците вече харчат над 50% от доходите си за хранаАвтор: Регал 19 април 2016Руснаците пак започват да харчат за храна над половината от доходите си, пише вестник "Комерсант", съобщава БТА. Руският ежедневник цитира данни от проучване на Института за социален анализ и прогнози на Руската академия за народно стопанство и държавна служба към президента на федерацията.

Балансът на домакинските разходи днес наподобява този от времето на предишната криза през 2008-2009 г., пояснява изданието. Делът на храните достигна тогава 49.6% от стокооборота на дребно в Русия. За сравнение, през 2015 г. той е 48.6% от оборота, а през 2014 г. - 47%.

"Очертава се тенденция към нарастване делът на храните в разходите на населението, което съвсем логично отразява спада в реалните доходи и. . . обедняването - знае се, че колкото е по-бедно дадено домакинство, толкова по-голям дял от бюджета си харчи за хранителни продукти", обясняват авторите на анализа.

През февруари 2016 г. реалните доходи на руското население са намалели с 6.9% спрямо същия период от предходната година, а реалните заплати - с 2.6%. Бедността е нараснала миналата година с 2.2 процентни пункта до 13.4 процента. Петдесет на сто от хората в страната констатират спад в жизненото си равнище, сочат данни, цитирани от всекидневника.

В режим на икономии са минали не само малоимотните, но и средните слоеве от руското население. Експертите не виждат в най-близко време перспективи за подобряване на положението, заключава "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Жителите на Русия търсят спасение от мизерията в гаражите, пише "Известия". Там хората откриват сервизни ателиета, цехове за направа на мебели, сладкарници и дори хотели. По данни на социологическия фонд "Хамовники" в гаражната икономика са включени средно 15 на сто от трудоспособното население, посочва изданието.

Жител на Ленинградска област съди руската власт за инфлацията в страната, информира "Аргументи и факти".

Роман Пак спестявал две години за техника, с която да си ремонтира къщата. Но щом събрал парите, младежът установил, че уредите са поскъпнали почти двойно, въпреки че двегодишната инфлация би трябвало да е само 9.5%. Възмутен, той решил да търси справедливост и подал съдебни искове едновременно срещу три властови органа - Държавната дума, Министерството на финансите и Управлението на хазната.

Засега съдът отказва да приеме исковите молби, но Роман има твърдо намерение да доведе нещата докрай, допълва вестникът. "Това е моя принципна позиция - заявява Пак. - Искам да потърся отговорност от властта за действията й и за неспазване на закона на Руската федерация. Смятам, че имам шансове за победа."