Магърдич Хулиян: Малките семейни ферми не участват в обсъжданията на промените в закона за хранитеАвтор: fermer.bg 17 септември 2015Въпреки засилващия се потребителски интерес към фермерски продукти, малките производители на храни са изолирани при подготовката на новия закон за хранителната верига и на поправките в закона за храните. Становището е на инициативата "Зелени закони" , които настояват да бъдат взети предвид не само интересите на едрия бизнес, а да се гарантира на малките производители правото легално да излизат на пазара, съобщава сайтът fermer.bg.
 
"Ако в новия закон за хранителната верига и поправките в закона за храните
онтово не бъдат включени онези малки производства, за които всички мечтаем, обикаляйки по други държави, при нас те ще останат отново в сферата на мечтите". Това каза в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Магърдич Хулиян, експерт към инициативата и председател на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели.
 
Според него готвените промени се обсъждат само с големите производители. За сдружението на малките семейни фирми е важно в този закон да бъде гарантирано, че по примера на редица европейски държави ще се даде възможност на малките производители да излязат легално на пазара, изтъква Хулиян.