Само 13 проекта ще получат пари от новия прием на лозарската програма


Бюджетът от 3.2 млн. лв. най-вероятно е последната субсидия за тази финансова година


Автор: Капитал Daily 10 юли 2015Само 13 кандидати ще получат субсидия за лозя от последния прием на заявления, стана ясно от съобщение на Държавен фонд "Земеделие". Прозорецът за подаване на нови заявления вече е затворен за тази финансова година, а кандидат-лозари се оплакаха от проблеми и този път. По последния прием фонд "Земеделие" е отпуснал 3.2 млн. лв., след като са добавени допълнителни 702 хил. лв. над първоначално планираните. За да подадат заявление за субсидия по мярката "Преструктуриране и конверсия на нови лозя", кандидатите трябва да имат документи от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), с които да докажат, че наистина стопанисват лозя или земя и отговарят на изискванията за финансиране. Те могат да получат пари както за засаждане на лозя, така и за допълнителни инвестиции във вече готово лозе – изграждане на напоителна система например. Мярката е част от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, която започна миналата година и ще продължи до края на 2018 г.

Финансирането за тази година е по заявки от кандидати, посочили желание за авансово плащане, обясниха от ДФ "Земеделие". Това означава, че кандидатите трябва да сключат договор с фонда за предоставяне на финансова помощ до края на юли и да подадат заявка за авансово плащане. Заявки се подават 10 дни след сключване на договора, най-късно до 31 юли. С това лозарите могат да получат до 80% финансова помощ за инвестицията си, ако проектът им е започнат, уточняват от разплащателния фонд.

Макар този път за приема да беше съобщено две седмици по-рано, кандидат-лозари се оплакаха, че отново има проблеми и някои от тях не са успели да подадат документи. Причината е, че ИАЛВ не е успяла да издаде удостоверенията им, преди фондът да е затворил приема заради изчерпан бюджет. От обясненията на ИАЛВ това се потвърди, но по думите на главния секретар Георги Динев няма как да се обработват по-бързо документите. Той отрече да е имало специално отношение към кандидати, и обясни, че са се опитали да издадат удостоверенията възможно най-бързо, дори се налагало служителите им да работят до 10 часа вечерта, за да обработят всичко. Проверките включват и разглеждане на терена, за който се иска субсидия, а Динев каза, че удостоверения са издавани много преди крайния срок, заложен в закона. Той е 30 дни, но ИАЛВ са се старали да са много по-бързи.

Още на capital.bg