Регистрация

ЕСПРЕСОТО КАТО ПЪТУВАНЕ

Автор: Baristo 30 май 2018

Фотограф: Baristo

 Знаете ли, че първото кафене в Европа е отворено през далечната 1645 г., и то не къде да е, а в страната – символ днес на доброто кафе – Италия? Нищо чудно, че Апенинският полуостров е обичана дестинация от любителите на автентичния вкус на кафето. Италианската кафе-култура повелява когато италианец влезе в кафетерия, той да консумира кафето си набързо и правостоящ – на бара, където го е поръчал. В случай, че той иска да поседне в кафенето, то той бива таксуван допълнително. Това важи и когато иска кафето му да бъде сервирано на външна маса.

Само по себе си правенето на кафе е финалното звено от веригата на кафе-майсторството. Ароматната и завладяваща напитка, която пием днес, е резултат от грижа, труд и усилия, експертиза, редица прецизни приготовления и... щипка магия!

Фотограф: Baristo



От "кафееното дърво" до Генуа

Пристанището на Генуа от столетия е стратегическо място за търговия с най-добрите сортове кафе – именно там се раждат и едни от най-добрите кафе пекари в света. Водени от хъс, амбиция и любов към кафето, те основават множество фабрики, в които и до ден-днешен кипи усилен труд в името на създаването на автентичното италианско еспресо. През 1950 г. тези кафе майстори се обединяват, създавайки Асоциацията на кафе пекарите на Генуа Torrefattori Associati Genova (TAG), която и до ден-днешен е признат авторитет в областта на кафе-селекцията и смесването на различни сортове.

Едно от най-важните неща си остава къде се случва магията. А магията е в традициите. Традиции, които ни пренасят през поколения, запазили и усъвършенствали изкуството за създаване на кафени блендовe. В една от вековните фабрики, където майсторството е фамилна собственост, започва своето начало кафе Baristo.

Заедно с технологиите…

Професионалистите от Baristo не разчитат само на технологиите, за да получат перфектното кафе. Всички продукти на марката се тестват внимателно от експертен екип по качествен контрол, съставен от сертифицирани кафе дегустатори. Това гарантира наистина доброто кафе изживяване за любителите на ароматната напитка.

Още в името Baristo е зададена мисията на бранда. На италиански бариста се нарича човекът, който създава с майсторство и специално умение напитките, съдържащи кафе, за да задоволи желанията и на най-взискателните клиенти.

За да разкрие част от тайните на автентичното италианско еспресо, Baristo създава кафе академия – Baristo university с партньорството на Italian Barista School. От години майсторите предават магията в правенето на кафе на всички желаещи да се докоснат до нея – професионалисти и любители. А най-добрите, познали изкуствотото на кафеената напитка имат възможността да премерят майсторство на Български Бариста Шампионат, част от Световния еспресо шампионат, Espresso Italiano Champion.

Съвети от района на Генуа/ Емоции от района на Генуа

Майстор-пекарите на Baristo споделят тайната си за дълго кафе с отлично качество: пуснете гореща вода на дъното на чашата и след това добавете еспресо с нормална дължина. Така напитката няма да съдържа вредни съставки в резултат от продължителната екстракция.

Un caffè…un'emozione

И докато във виното е истината, то в кафето е емоцията. Точно то обобщава начина ни на възприемане на света и на общуване – с визия, хъс, вкус, аромат и с усещането за топлота.  

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души