Турция преговаря с ExxonMobil за доставка на LNG за няколко милиарда долара

Кирил Кирчев 08 май 2024, 09:10

Турция води разговори с американската енергийна компания ExxonMobil за сделка на стойност няколко милиарда долара за закупуване на втечнен природен газ (LNG), тъй като Анкара се стреми да намали зависимостта си от руската енергия. Страната, която внася почти целия си природен газ, се стреми да изгради "нов портфейл от доставки", който да я направи по-малко зависима от един партньор, казва турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар в интервю за Financial Times.

Разговорите се провеждат на фона на подобряващите се отношения между Турция и САЩ, след като Анкара оттегли ветото си върху присъединяването на Швеция към НАТО, а Вашингтон се съгласи да продаде на Турция изтребители F-16. Те се водят и в момент, когато Турция се стреми да се превърне в регионален енергиен център. Турция ще си осигурява до 2.5 млн. тона втечнен природен газ годишно чрез обсъжданата дългосрочна сделка с Exxon, заяви Байрактар, като добави, че договорът може да продължи десетилетие.

Потенциалът

Американската компания притежава 30% в Golden Pass LNG, нов терминал за износ на брега на Мексиканския залив в САЩ, който изгражда заедно с партньора си QatarEnergy. Капацитетът му надхвърля 18 млн. тона годишно и се очаква да започне да произвежда втечнен природен газ през първата половина на 2025 г. Exxon също така осъществява проекти за втечнен природен газ в Папуа Нова Гвинея и Мозамбик.

От американската компания посочват, че са провели първоначални разговори с турското правителство относно потенциалните възможности за доставки на втечнен природен газ, но не коментираха подробности за търговската си стратегия. Анкара, която е отправила запитване и към други американски производители на природен газ за сделки за втечнен природен газ, се стреми да "диверсифицира" доставките си на природен газ, преди някои от дългосрочните договори с Русия да изтекат през 2025 г., а тези с Иран - през следващата година, казва Байрактар. Турция разчита в голяма степен на природния газ за производството на електроенергия и за промишлеността.

Домакинствата се възползват и от големи и скъпи субсидии за използване на природен газ чрез държавната газова компания "Боташ". Русия е най-големият доставчик на природен газ за Турция, като през миналата година тя е използвала над 40% от природния газ, който се доставя предимно по тръбопроводи. Понастоящем Анкара има дългосрочни договори за доставка на втечнен природен газ с Алжир и Оман.

Турция запази добри търговски, икономически и туристически връзки с Русия дори след като съюзниците на Турция от НАТО отбягват Москва, след като тя започна пълномащабна инвазия в Украйна през 2022 г. Москва е и най-големият доставчик на петрол за Турция и ще притежава и експлоатира първата атомна електроцентрала в страната, която в момента се изгражда, на средиземноморското крайбрежие.


Русия заедно с Южна Корея имат "сериозен интерес" към подобен ядрен проект на Черно море, казва Байрактар. Енергийният министър защити отношенията на страната си с Русия, като заяви, че "конкурентните" енергийни сделки с Русия са помогнали на Турция да избегне енергийната криза, обхванала големите европейски страни след началото на войната. "За сигурността на доставките трябва да получаваме газ отнякъде. Може да бъде от Русия, може да бъде от Азербайджан, може да бъде от Иран или от варианти за втечнен природен газ", казва Байрактар, като добавя, че "трябва да разгледаме предимството на конкурентоспособността; кой газ е по-евтин".

Министърът добавя, че Турция полага целенасочени усилия за разширяване на инфраструктурата си за получаване и съхранение на втечнен природен газ. Около 30% от вноса на природен газ в Турция през миналата година е бил LNG, а през 2014 г. този дял е бил 15%.

Турция също така започна собствени операции по проучване и добив, включително голям газов проект в Черно море и петролни сондажи в югоизточната част на страната. По-късно тази година Анкара може да започне проучвания за нефт и в Черно море, казва Байрактар. Макар че местните проекти в момента покриват само малка част от енергийните нужди на Турция, те имат потенциала да "променят доста играта за нас", смята Байрактар.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK