Тенденции

Спадът в световната търговия ще бъде по-лош от този по време на кризата от 2008 г.

Пламена Кацарова 13 април 2020, 09:55

Световната търговска организация (СТО) прогнозира сериозен спад в международната търговия през тази година. Очакванията са за свиване между 13 и 32%, като причината е разпространението на коронавируса по света и наложените заради него блокажи, съобщава BBC. Широките граници на прогнозата отразяват "безпрецедентния характер на настоящата здравна криза и несигурността относно точните й икономически последици". Според доклада на СТО въздействието върху търговията от коронавируса вероятно ще надмине спада, причинен от финансова криза от 2008 г.

Между оптимизма и песимизма

Генералният директор на организацията Роберто Азеведо заяви, че икономистите са разработили два прогнози варианта за ефектите върху търговията. Оптимистичният сценарий предполага бързо овладяване на ситуацията от правителствата - спад от 13%, последван от възстановяване, започващо през втората половина на 2020 г. Подобно paзвитиe e дaлeч oт гapaнтиpaнo и докладът включва и дaлeч пo-пecимиcтичeн cцeнapий, в който cpивът мoжe дa дocтигнe eднa тpeтa oт нивaтa oт 2019 г.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK