Регистрация

Прахосваме двойно повече храна от очакваното

Автор: Момчил Милев 14 февруари 2020

Глобалната загуба на хранителни продукти е отговорна за около 10% от парниковите газове

Фотограф: Николай Дойчинов

Общоприетите оценки за глобалната загуба на хранителни продукти са силно занижени. Това се твърди в ново проучване на изследователски екип от нидерландския университет във Вагенинген.

Според изчисленията на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН от 2015 г. светът пропилява средно по 214 калории дневно на човек. Използвайки алтернативен и според тях по-прецизен модел, нидерландските изследователи са изчислили, че за същата година числото трябва да бъде повишено до 527 калории дневно на човек, т.е. двойно. За целта учените детайлно са анализирали данните за загуба на храни, използвайки базите данни на FAO, Световната банка и Световната здравна организация (WHO).

Намаляване на количеството изхвърлени годни за ядене продукти също така е ключов фактор в борбата с климатичните промени. По данни на ООН отпадъците от хранително-вкусовата промишленост и остатъците от трапезата ни са отговорни за около 10% от всички парникови газове, отделени в атмосферата. "Да изхвърляш храна в кофата е като да хвърлиш банкнота от 5 евро - защо трябва да го правиш", коментира д-р Моника ван дер Бос Верма от университета във Вагенинген пред BBC. Според нея намаляването на хранителните отпадъци ще е печелившо както за потребителите, така и за планетата.

Целият текст е тук

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души