Тенденции

България е на 10-о място в ЕС по консумация на бира на човек от населението

Мара Георгиева 06 януари 2020, 10:20

През последните пет години производството и консумацията на бира в Европа бележат непрекъснат ръст. В страните от ЕС вече има над 10 хил. пивоварни и разнообразие от над 50 хил. марки и видове пиво, отчетоха "Пивоварите на Европа" (Brewers of Europe) в навечерието на 2020 г.

Производство

През 2018 в ЕС са произведени 371 млн. хектолитра бира, като лидери по този показател са Германия, Великобритания и Испания. За първи път от 10 години през 2019 г. обемът на бирения пазар общо в страните от ЕС надхвърля 400 млн. хектолитра, а Полша става вторият по големина производител на пиво в ЕС, измествайки Великобритания. По този показател България се намира в златната среда на класацията (13 позиция), нареждайки се веднага след Дания и изпреварвайки държави като Хърватия и Словакия, отчита европейската бирена организация.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK