Тенденции

Най-големите работодатели: Нови попълнения заради външни пазари

Капитал 20 август 2018, 17:10

Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.

Да обяви публично каква заплата предлага за определена позиция обикновено не е широко разпространена практика сред бизнеса в България. През миналата година обаче две компании – търговецът на дребно "Лидл" и производителят на авточасти "Язаки", прибегнаха до този метод, за да успеят да намерят персонал.

Причината е, че 2017 г. беше най-добрата за пазара на труда след кризата насам – висока заетост, продължаващ ръст на възнагражденията и все повече компании, които търсят персонал. Всичко това за бизнеса означаваше увеличаващи се разходи за труд и все по-трудно намиране на нужните хора. Прогнозите на анализаторите са тези тенденции да се пренесат и през 2018 г., когато пазарът на труда вероятно ще стигне своя пик. А за да не изостава и ръстът на производителността, според тях оттук нататък компаниите ще трябва да инвестират по-усилено в нови технологии или да оптимизират процеси.

Ако погледнем данните за 100-те дружества с най-много служители в извадката на топ 300 компании по приходи (вижте таблицата тук) - те са създали една малка част (под 7%) от всички нови работни места (133 хил.) в икономиката през миналата година. Ръстът на наетите е малко по-нисък спрямо предходните години – 4.1% на годишна база, което е равно на 8800 новоразкрити позиции. Така персоналът в топ 100 достига общо 222 хил. души.

Секторният разрез показва, че и през миналата година новите работни места са основно в индустрията, като малко под половината от тях са в оръжейния бизнес. Тоест водеща е ролята на експортно ориентираните компании. Останалите сектори, които са се разширявали откъм персонал, са ритейл и аутсорсинг.

Дружествата, които са съкращавали работни позиции, както и предходни години, са предимно държавни и общински. Персонал оптимизират и компании от енергийния сектор – основно въгледобив. По-осезаем ръст има и в единични фирми и от други сектори като някъде той върви със спад на приходите, като например веригата "Лафка", а на други – на оптимизиране на бизнес процеси.

Целият текст четете в класацията на Капитал за най-големите компании в България - К100.



Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK