Тенденции

Интересът към храните със защитени наименования плавно расте

Деница Ватева 26 февруари 2018, 11:33

България има потенциал да регистрира повече храни с географски означения в европейския регистър, но все още има редица проблеми, заради които процесът не може да бъде ускорен. Това стана ясно по време на конференцията "Храни с географски означения - възможности за местно развитие и достъп до нови пазари", която "Икономедиа" реализира в партньорство с фондация "Земята- източник на доходи" и Slow Food в България по проект, съфинансиран от ЕК.

Събитието се проведе в петък в рамките на международното селскостопанско изложение "Агра" в Пловдив.

Подпомагането на процеса по кандидатстване може да се случва и по линия на европейските фондове - чрез програмата за развитие на селските райони и чрез промоционалните програми, с които се рекламират различни продукти, стана още ясно по време на събитието. България почти не се възползва от тази възможност.

Същевременно обаче продуктите със защитени наименования успяват да привлекат повече интерес, да навлязат в търговските вериги и заведенията.

Растящ интерес

В момента България има седем земеделски продукта и храни, вписани в европейския регистър на защитените наименования.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK