Тенденции

Трябва да се подобри политиката за веригата за доставки на храни, се посочва в доклад

Регал 14 ноември 2016, 13:12

Експертната група за селскостопанските пазари, председателствана от бившия холандски министър на земеделието и университетски преподавател Кес Верман, представи днес доклад за състоянието на веригата за доставки на хранителни стоки, съобщи БТА. В отговор на опасенията, че земеделските производители са основните потърпевши от ценовата нестабилност и продължителното поддържане на ниски цени, експертната група посочва, че политиката, с която се уреждат въпросите, свързани с веригата за доставки на храни, може и трябва да бъде подобрена. В доклада се призовава за приемането на нови европейски правила за някои нелоялни търговски действия, уточни ЕК в съобщението си, цитирано от БТА.

Другите препоръки се отнасят до увеличаване на прозрачността на пазара, повишаване на сътрудничеството между земеделските производители и улесняване на техния достъп до финансиране. Експертната група препоръчва подобряване на прозрачността на пазара и въвеждане на задължително докладване на цените и предоставяне на по-навременни и стандартизирани данни.

Заради нелоялните търговски действия се посочва, че макар доброволните инициативи да са полезни, те не са достатъчни за въвеждане на действащо и независимо правоприлагане. Затова е необходимо да се приеме европейско законодателство. Препоръчва се въвеждането на задължителни писмени договори, които биха били от полза и за земеделските производители.

Отбелязана е ролята на Европейската инвестиционна банка и участието й в разработването на механизъм за осигуряването на кредити за износ на земеделски стоки.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK