Регистрация

Интервю | Аксиния Баева: Кражбите в магазините скачат за година с 20-30%

Автор: Мара Георгиева, "Капитал" 20 май 2024

Държавата бездейства, а бизнесът трупа загуби, казва зам.-председателят на Българската ритейл асоциация и изпълнителен директор на "Спорт депо", пред "Капитал"

Аксиния Баева - заместник-председател на Българската ритейл асоциация, член на УС на Асоциацията на търговци на нехранителни стоки, член на УС на Сдружение "GS1 България" към БТПП и изпълнителен директор на веригата "Спорт депо".

На пресконференция на Българската ритейл организация (БРА) съобщихте, че търговците в страната отчитат епидемия от кражби през миналата година. Колко голям е този проблем?

Проблемът е мащабен и още повече се обостря, поради липсата на говорене и действия по темата. Кражбата в магазин е напът е да се превърне в норма. Едва ли не това е мода вече. След като престъплението остава ненаказано, то като че ли спира да се възприема като престъпление. С колегите от бранша говорим за "професия крадец".

Кражбите в търговията на дребно водят до директни загуби на обороти, от една страна. От друга страна, плащаме ДДС върху липсите над допустимия процент по закон. От трета страна, те водят до увеличаване на разходите за охранителни мерки в магазините. От четвърта, стои и не малката административна тежест при регистриране на кражба.

Четете пълния текст на интервюто на сайта на "Капитал"

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Пазарът на кафе в България расте и през 2023 г. Ръстът е 12% и е резултат от вдигането на цената с 16%. Най-значим дял в продажбите има мляното кафе
Свежите витрини на "Кауфланд България" получиха сертификат за качество от TUV Austria От веригата отчитат покачващ се интерес към продуктите на щандовете, на които се предлагат над 400 пресни артикула