Регистрация

Nissan има нов вносител в България - Grand Automotive Central Europe

Автор: Константин Николов, "Капитал" 09 януари 2023

Базираната в Будапеща компания е част от израелската Taavura Holdings

Nissan официално ще има нов вносител в България, след като Комисията за защита на конкуренцията одобри базираната в Будапеща Grand Automotive Central Europe да поеме този бизнес.

Сделката става чрез отделянето на дейността на Nissan от дружеството "Рено Нисан България", част от Renault Group, което отговаряше за вноса освен на японската марка и на Renault и Dacia. Вносът им в България се поема от най-големия дилър на коли в Европа - швейцарската Emil Frey Group. За целта беше създадено дружеството "Емил Фрей аутомобил холдинг София". Продажбите и сервизирането за крайни клиенти ще се извършват от сегашните дилърства на трите марки в България.

Сделките бележат изтеглянето на Renault от страната (както и от други пазари в региона), като единствено BMW остава с директно представителство в България - останалите марки се внасят от български или европейски партньори на автопроизводителите. Френският гигант променя бизнеса си под плана Renaulution, като се фокусира върху инвестиции в нови технологии, бизнес модели и канали на продажби. Основното в него "не е обемът на продажбите, а създаването на стойност".

Четете пълния текст на сайта на "Капитал"

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
"Кауфланд": Реставрирани са две от фасадите на софийските Централни хали Търговската верига ще отвори магазина си в емблематичната сграда през април 2024 г.