Търговци

Веригите за техника: Рекордна година

Константин Николов 05 ноември 2020, 13:13

През последните години продажбите на техника и електроника в България растяха постоянно, като по всяка вероятност 2020 г. ще постави края на тази тенденция по обясними причини. Резултатите за изминалата 2019 г. обаче показват, че тя е била рекордна досега за сектора, като водещите 20 компании имат общи приходи 2.3 млрд. лв., с над 18% повече от 2018 г., според секторната класация на "Регал" за най-големите търговци на дребно на електроника. Тя включва както традиционните търговци и вериги на пазара, така и телекомите и големите хипермаркети, а за пръв път и най-големия онлайн търговец в бранша - eMAG.

Пазарът расте, което се вижда с просто око от данните. Те показват и друг интересен факт - само две компании в ТОП 20 отчитат спад на продажбите си (толкова бяха и през 2018 г.). Няма официални проучвания на целия сектор, а консултантската компания Euromonitor го оценява на 1.9 млрд. лв., по-малко от класацията на "Регал", но без да включва резултатите на онлайн търговеца eMAG, който за пръв път се появява официално в подреждането ни.

Целият анализ е на сайта на "Капитал"

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK