С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Бунт на вносители на плодове и зеленчуци срещу заповед за скъпи и бавни тестове

Автор: Мара Георгиева 16 юни 2020

Протестът е срещу нов регламент на Агенцията по храните, който макар и облекчен, още създава пречки пред търговията

Фотограф: Цветелина Белутова

деня на отваряне на границата с Гърция над 100 търговци на плодове и зеленчуци от София, Пловдив и Югозапада излязоха на протест на ГКПП Кулата. Недоволството им е срещу спорна заповед на Агенцията по храните от 26 май за тестване за пестициди в плодове и зеленчуци, които са внос от ЕС. Тя оскъпява вноса и понякога фатално го забавя. Макар агенцията няколко пъти да редактира заповедта си, тя все още създава проблеми - особено на малките вносители. Затова те настояват таксата да бъде намалена, а лабораториите да са мобилни, за да се улесни процедурата.

Четири заповеди за едно и също разпореждане

Заповедта казва, че всяка пратка с домати, краставици, корнишони, пипер, череши, ягоди, малини, кайсии, праскови, дини и пъпеши с произход ЕС подлежи на проби за съдържание на остатъци от пестициди. Доставките се спират, докато излязат лабораторните резултати, като вносителите плащат по 420 лв. за изследването на всяка отделна партида. В първия вариант на заповедта изрично бе посочена само една държавна лаборатория - столичната Централна лаборатория за химично изпитване и контрол, в която трябва да се правят пробите.

Целият текст е на сайта на "Капитал"

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Топ 10 на фармацевтичните корпорации в България Фармацевтичният пазар отбеляза ръст над 7% през изминалата година
"Лидл България" и ЕБВР ще финансират добри практики на земеделски производители Не се изисква съфинансиране от стопаните при обучението им за сертифициране по стандарта GlobalG.A.P.