Търговци

Болярски компютри

Йоан Запрянов 14 януари 2020, 10:10

Един от петте най-големи хардуерни дистрибутори в България - "Вали компютърс", е различен: базиран е не в столицата, а в провинцията, и е класически пример за семеен бизнес. Създаден от Димитър Хинов - по негови думи "в студентска стая през 1990 г.", в момента компанията се притежава и управлява от него, съпругата му Снежана и брат му Росен Хинов..

"Аз и трима мои колеги бяхме изправени пред дилемата дали да започнем от нула, или да напуснем България", разказва Хинов за началото на фирмата през 1990 г. "И тримата в момента управляваме успешни фирми, така че може би решението ни е било правилно."

Началото е скромно: "собственоръчно сглобен компютър, комплект инструменти, 100 лева в наличност и офис 9 квадратни метра".

Оборотът на "Вали" за 1991 г. е 50 хил. лв. при тогавашния курс на лева към долара. За 2018 г. компанията има почти 60 млн. лв. приходи и 3.8 млн. лв. печалба, над 100 служители, което я поставя на 11-о място сред от най-големите компании в област Велико Търново.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK