Търговци

Най-големият търговец на зърно

Сашка Панайотова 16 май 2019, 11:50

Да държиш една пета от износа на зърно не е малко постижение. При 5 млн. тона износ на зърнени култури за 2018 г. "Севан" има 1.3 млн. тона. От тях пшеницата е 1 млн. тона, рапицата – 100 000 тона, царевицата – 170 000 тона, а ечемикът – 30 000 тона. "Севан" е вече 25 години на пазара, а съсобственик в нея е Артур Акопян.

Компанията обработва 100 хил. декара земеделска земя в Бургаския регион, като 20% от нея е собствена. Но рискът в този бизнес е предимно в търговията, казва Акопян.
Организация на бизнеса

В търговията е важно доверието, а то се печели единствено с упорита работа, казва Артур Акопян. Фирмата му има дълъг списък от постоянни клиенти, основно от Европа, на които е успяла да спечели доверието. "Севан" разполага с малък външнотърговски отдел от 4 души и голям вътрешнотърговски отдел от около 50 души.

Той се счита за добър търговец, а те, казва Акопян, предвиждат цените на зърното отдалече. "През миналата година например по време на жътвата имаше много валежи, които неизбежно ще влошат качеството на зърното. Следват по-сложните процеси с окачествяването на реколтата в различните райони на страната, скокове и спадове на борсовите пазари и така нататък, срокове за изкупуване, срокове за доставка..."

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK