Търговци

Новият човек в Metro Даниел Кретински: Буржоата милиардер

Константин Николов 01 март 2019, 11:20

Адвокат и бизнесмен – Даниел Кретински често е описван с тези две думи. Те обаче далеч не разкриват огромния профил и влияние на чешкия милиардер, притежаващ бизнес интереси в най-различни сектори – енергетика, медии, спорт и др. Последната му засега сделка е придобиването на контролен дял в германския ритейл гигант Metro. Но 43-годишният магнат тепърва планира да разширява империята си, в чието минало има сиви петна, както при много други бизнеси в Централна и Източна Европа.

Енергетиката в центъра

Заради интересите си в различни сектори понякога Кретински е наричан чешкия Роман Абрамович. Но разликите между двамата са значителни, и то не само в състоянието им – на руснака се оценява на 12.7 млрд. долара, а на чеха – на 2.9 млрд. долара. Кретински е далеч по-млад и по-късно навлиза в истинския бизнес, а не на последно място, и корените му са съвсем различни. В Чехия той често е наричан буржоа – баща му е професор по информатика в Masaryk University в Бърно (същият, в който той завършва право), а майка му дълги години е съдия в Чешкия конституционен съд.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK