Търговци

Най-скъпият имот в България: мол "Сердика" с цена 207 млн. евро

Мара Георгиева 15 юни 2017, 13:26

Най-голямата сделка за недвижим имот в България вече е договорена: южноафриканският фонд NEPI ще плати за софийския мол "Сердика център" и офис сградата към него рекордната сума от 207.4 млн. евро. Дотук топ продажбата беше пак за мол - през 2008 г. гръцки фонд предложи почти 200 млн. евро за недостроения тогава The Mall на "Цариградско шосе", но после платената цена беше 170 млн. евро.

Другият важен факт около сделката за "Сердика" е, че купувачът е фонд от ЮАР. Това са единствените, но много активни купувачи на молове в София тази година, а и за последните няколко. Инвеститорът от Южна Африка MAS Real Estate през април придоби два търговски центъра в Бургас и Стара Загора срещу 62 млн. евро. Друга компания от ЮАР за инвестиции в търговски имоти - Acsion, е избрана за купувач на Mall of Sofia срещу 102-104 млн. евро.

А най-любопитна е ситуацията около NEPI - още в края на миналата година фондът се договори да купи The Mall и хипермаркета в него за 180 млн. евро по информация на източници, запознати с преговорите. Разрешение беше получено, но преговорите по договора са забуксували. Сделка няма и по друга причина. "Междувременно се появи друг кандидат, който предложи по-висока цена. Той има срок до края на месеца да внесе депозит", каза близък до мола източник. А новият кандидат е от.... ЮАР.

Aufwiedersehen, "Сердика"

"Сердика център" е третият по приходи мол в София, а и в страната.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK