Търговци

Странният случай на Tesco

Йоан Запрянов 10 април 2017, 10:40

Tesco винаги търси накъде да се разширява, основно чрез отварянето на нови магазини. Затова и не беше особено изненадваща новината, че групата, която е деветата най-голяма верига в света, ще навлезе и в търговията на едро чрез купуването на британската Booker. Транзакцията изглеждаше и като първата голяма сделка на изпълнителния директор Дейв Люис за почти тригодишното му управление на гиганта. Не всички инвеститори обаче са съгласни - в последните дни на март два от най-големите акционери сигнализираха, че тази сделка може да не е най-доброто решение за бъдещето на компанията. Според тях Люис ще вкара Tesco в още по-голяма неизвестност. Което донякъде има смисъл - той бе нает именно, за да се справи с огромните проблеми на Tesco. Чрез сделки със съмнителна стойност за акционерите, това не изглежда като най-правилния подход.

Спасителят се развихря

Самият Люис не сдържаше критиките си към предишното ръководство и изпълнителния директор Филип Кларк, който успя да вкара Tescо в криза, наричана "най-тъмният етап в почти 100-годишната история" на веригата. През септември 2014 г. Tesco съобщи, че печалбата за първото полугодие е била "надута" с 250 млн. паунда, тъй като групата е обявила неверни данни за получените пари от доставчиците си. Разкритието доведе до разследвания срещу компанията, смяна на мениджмънта и промени в структурата на веригата. Неотдавна британските медии съобщиха, че ритейлърът е пред сключване на извънсъдебно споразумение със службата за мащабни измами (Serious Fraud Office), включващо глоба от над 100 млн. паунда.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK