Търговци

IKEA плаща 50 милиона долара по извънсъдебно споразумение заради смъртоносно преобръщане на скринове

Регал 22 декември 2016, 15:25

IKEA ще изплати общо 50 милиона долара на семействата на три прохождащи малки деца, починали в САЩ, след като били затиснати от преобърнали се скринове на мебелната верига. Това съобщи адвокатската кантора на ищците, цитирана от ДПА и БТА.

Парите, които са част от извънсъдебно споразумение, ще бъдат разпределени поравно сред трите семейства.
Компанията ще дари 250 000 долара допълнително на детски болници и на неправителствена организация за безопасност на децата, специализирана именно в предотвратяване на инциденти с мебели.

IKEA ще увеличи финансирането по програма за информиране за рисковете от падане на мебели и ще продава в САЩ само ракли и скринове, които покриват или превишават изискванията на доброволни стандарти за безопасност, се отбелязва в съобщението на адвокатите.

Четири смъртни случая се свързват със скриновете модел МАЛМ (MALM), според известие от ноември на сайта на IKEA. По тази причина веригата изтегли от пазара 29 милиона ракли и скринове, припомня ДПА.

Петте най-големи пазара на шведския мебелен производител за финансовата година, приключила през август, са били Германия, САЩ, Франция, Великобритания и Швеция.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK