С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Продажбите на дребно леко са се понижили в ЕС и еврозоната през септември

Автор: Регал 07 ноември 2016 , 1 коментар

В България продажбите на дребно са се увеличили с 1.9 на сто на годишна основа и са се свили с 0.2 на сто спрямо август

Фотограф: Надежда Чипева

Продажбите на дребно в Европейския съюз и в еврозоната са се понижили с 0,2 на сто през септември спрямо август 2016 година начело със спада от 1,4 на сто в Германия, съобщи БТА, като цитира европейската статистическа служба Евростат.

Спрямо септември 2015 г. показателят е нараснал с 2,2 на сто в ЕС, а в еврозоната - с 1,1 на сто.
В България продажбите на дребно са се увеличили с 1,9 на сто на годишна основа и са се свили с 0,2 на сто спрямо август.

Годишният растеж в еврозоната се дължи на повишаването с 1,8 на сто на продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия, с 1,5 на сто - на автомобилни горива и с 0,4 - на нехранителните продукти. Нарастването на годишния показател в ЕС се дължи на увеличаването с 3,1 на сто на продажбите на автомобилни горива, с 2,1 - на сто на храни, напитки и тютюневи изделия и с 1,9 на сто - а нехранителни продукти.

Сред страните членки най-голямо повишение на продажбите на дребно се отчита в Люксембург (с 15,2 на сто), Румъния (с 9,7 на сто) и Полша (с 8,6 на сто), а най-силен спад - в Белгия (с 3,2 на сто), Германия (с 0,4 на сто) и Словения (с 0,1 на сто).

Икономиката на еврозоната е устояла добре на фактори за несигурност като решението на Великобритания да напусне ЕС, президентските избори в САЩ и спада в световната търговия, отбелязва "Асошиейтед прес".

Публикуваните днес данни не оставят съмнение по този въпрос, макар да потвърждават, че икономиката на валутния съюз трудно ще се ускори, докато безработицата остава висока на ниво 10,1 на сто, посочва Хауард Арчър, анализатор на "Ай Ейч Ес Маркит" (IHS Markit).

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Свинското: скъпо и дефицитно Чумата по свинете в Азия вдигна световните цени, създаде дефицит и проблемите заразиха и България
Един е-румънец в София Андрей Попеску, директор на "eMAG България"