С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

H&M ще използва само памук от устойчиви източници до 2020 г.

Автор: Регал 25 април 2016
Компанията предприема стъпки към 100% рециклирани или други устойчиви материали, като всяка година увеличава използването им, сега те представляват 20% от общото количество.

Фотограф: Reuters

Стабилно увеличение на устойчиво добити материали и голям напредък при използването на електроенергия от възобновяеми източници отчитат от H&M в доклада си за устойчиво развитие през 2015 г. Друг акцент е подписването на глобално рамково споразумение с IndustriALL Global Union и шведския синдикат IF Metall.

"Имаме визията и сме си поставили за цел на 100 % да бъдем част от кръговата икономика. В тесен диалог с експерти и заинтересовани страни ще определим основните точки и срока за изпълнение на нашата цел. Това ще ни отведе по-близо до постигането ѝ и ще доведе до промяната към изцяло затваряне на цикъла в модата, така че тя да стане по-устойчива", казва Анна Йедда, ръководител на отдела за устойчиво развитие в H&M.

Компанията предприема стъпки към 100% рециклирани или други устойчиви материали, като всяка година увеличава използването на устойчиво добити материали (сега те представляват 20% от общото количество използвани материали). H&M постепенно повишава използването на устойчиво добит памук. Органичният памук, рециклирният памук и т. нар. "по-добър памук" (сертифициран по BCI) съставляват близо една трета от употребения памук от H&M през 2015 г. Така компанията се доближава до целта си да използва само памук от устойчиви източници до 2020 г. Рециклираният памук идва от събрани облекла за рециклиране от програмата за събиране на стар и ненужен текстил. Освен това еквивалентът на повече от 90 милиона PET бутилки е бил използван за изработката на рециклиран полиестер.

Делът на електроенергията от възобновяеми източници от общото потребление на електроенергия, използвана от H&M на глобално ниво, се е увеличил на 78% през 2015 г. от 27% през 2014 г. В същото време вредните емисии са намалени с 56% в сравнение с предишната година. Основната причина за това е по-широкото използване на електроенергия от възобновяеми източници.

Като част от своята стратегия и програмата Fair Living Wage, H&M подписа глобално рамково споразумение с IndustriALL и шведския синдикат IF Metall. Това споразумение има за цел да поддържа добре функциониращ диалог между работодателя и служителите във фабриките, които доставят продукция за H&M. То подкрепя вече съществуващите дейности на H&M за насърчаване на свободата на сдружаване, на колективно договаряне и мирно решение на възникнали конфликти.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
"Севан": Потреблението на зърно по света ще скочи с 5-10% заради коронавируса От компанията износител очакват заради презапасяване и изчерпване на резервите търсенето да се повиши
eBay отложи с месец таксите за търговци заради пандемията Онлайн платформата няма да снижава рейнинги на търговци в затруднение заради COVID-19