С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Започна кандидатстването за практиканската програма на "Лидл"

Автор: Регал 15 април 2016 , 1 коментар
Учениците ще работят в периода на лятната ваканция между 18 юли и 31 август, на 6-часов работен ден, от понеделник до петък

"Лидл България" обяви, че дава старт на кандидатстването за практикантската програма на компанията през лятото, от която могат да се възползват ученици над 18 години.

Младежите, завършили XI или XII клас, могат да изпращат своята автобиография и мотивационно писмо до 20 май 2016 година, като пълната информация за програмата и кандидатстването могат да открият на сайта jobs.lidl.bg.

Учениците ще работят в периода на лятната ваканция между 18 юли и 31 август, на 6-часов работен ден - от понеделник до петък, което ще им позволи да имат и свободно време през ваканцията, както и да натрупат трудов опит.

За практиката си в "Лидл" те ще сключат трудов договор, а за труда си ще получават фиксирано месечно възнаграждение и ваучери за пазаруване в магазините на веригата на стойност 60 лв. на месец.

За допълнителна мотивация на младежите след края на практиката "Лидл" организира конкурс за есе на тема "Lidl отвътре и отвън", като победителят ще спечели стипендия по време на първата година от обучението си в университет. Вторият и третият подгласник в конкурса ще спечелят ваучери за пазаруване в рамките на 6 месеца.

През 2016 г. "Лидл" продължава участието си в проекта за дуално обучение, съвместно с други компании от сектора. Миналата година беше създадена първата паралелка в Националната финансово-стопанска гимназия, а тази година ще стартира и вторият випуск. Децата от тази паралелка, които "Лидл" ще обучава в последните класове от образованието им, получават гарантирано работно място в компанията.

"Лидл" стартира също кампания за подбор на персонал за втората логистична база на компанията в Кабиле, ямболско, където ще бъдат открити нови 120 работни места. Кампанията вече тече, като избраните служители ще преминат през няколко месеца обучение в сегашната складова база в с. Равно поле, за да са подготвени за работата си в Кабиле.

От компанията казаха също, че обръщат все повече внимание на така наречения work-life balance, като се стремят да осигуряват на служителите си наред със служебните ангажименти и възможност за повече свободно време с приятели и семейство. Последното решение в тази връзка е отпускането на допълнителен почивен ден – освен 1 януари, неработен винаги досега, "Лидл" е първата верига, която дава на своите служители като почивен за всички свои магазини в цялата страна и 25 декември.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: Въпреки коронакризата пазарът на сладолед нарасна Националният бизнес мениджър на сладоледената дивизия в България на "Юниливър Южно-Централна Европа" пред "Капитал
"JYSK България" отчете 21.7% ръст на приходите до 71.8 млн. лв. Компанията планира да открие 5 нови магазина през 2021