С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

"Маринопулос" прави джойнт-венчър с друга гръцка верига за магазините Carrefour

Автор: Регал 23 февруари 2016 , 1 коментар
Sklavenitis ще поеме управлението на 33 хипермаркета Carrefour в Гърция, които са генерирали оборот от около 325 млн. евро през 2015 г.

Фотограф: fimes.gr

Гръцката търговска верига Sklavenitis е на път да поеме управлението на хипермаркетите на Carrefour в Гърция от Marinopoulos, след споразумение за джойнт-венчър между двете компании. Сделката се очаква да бъде завършена през следващите два месеца след одобрение от страна на Комисията за защита на конкуренцията, съобщава igd.com.

Когато споразумението влезе в сила, ритейлърът Sklavenitis ще започне да управлява 33 хипермаркета Carrefour, които са генерирали оборот от около 325 млн. евро през 2015 г., или около една трета от приходите на Carrefour Marinopoulos. Обединението ще работи също така за бъдещо разширяване на мрежата от магазини. Новата схема ще бъде финансирана от страна Sklavenitis, съобщават гръцките медии.

Двете компании ще имат равен дял и брой на членове в борда на директорите в съвместното предприятие. Sklavenitis ще избира главния изпълнителен директор, докато Marinopoulos Group ще определя председателя на борда на директорите.

Коментирайки споразумението, Sklavenitis и Marinopoulos съвместно обявиха, че две гръцки семейства с дълго присъствие в сектора на търговията на дребно обединяват усилията си в полза на потребителите, гръцките производители и техните служители. "Надяваме се, че с тази нова компания ще допринесем положително за подкрепа на гръцката икономика ", заявяват те.

Ако Комисията за защита на конкуренцията даде зелена светлина на сделката в следващите два месеца, Гърция ще получи нова търговска група, която ще бъде убедителен лидер в сектора на търговията на дребно, което ще се отрази значително на целия пазар в Югоизточна Европа, коментира retailserbia.com. Сайтът посочва, че веригата Sklavenitis през последната година активно се е опитвала да се свърже с Veropoulos, гръцката група за търговия на дребно, която притежава франчайза на Spar за Гърция, но това споразумение не е постигнато. Според сръбската медия в общата компания ще бъдат вложени 600 милиона евро, а планираният годишен оборот е повече от 3 милиарда евро.

Търговската верига Sklavenitis е трета по пазарен дял на гръцкия пазар след Carrefour Marinopoulos и белгийската Alpha-Beta Vassilopoulos. Компанията е основана през 1954 г. от Йоанис Склавенитис, Спирус Склавенитис и Милтиадис Пападополус, първоначално като търговец на едро. Първият супермаркет е открит през 1969 г. в Перистери, предградие на Атина. Към 2014 г. веригата има 110 магазина, концентрирани най-вече в Атина.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: Въпреки коронакризата пазарът на сладолед нарасна Националният бизнес мениджър на сладоледената дивизия в България на "Юниливър Южно-Централна Европа" пред "Капитал
"Лидл България" финансира със 170 хил. лв. 23 проекта на граждански организации В четвъртото издание на "Ти и Lidl за по-добър живот" са кандидатствали 139 предложения