Търговци

JYSK инвестира 100 млн. евро в логистичен център край София

Регал 19 януари 2016, 14:01

Датската компания "Юск Бул" ЕООД планира да инвестира около 100 млн. евро в изграждане на голям логистичен и дистрибуционен център на територията на "Икономическа зона София – Божурище", на терен с площ 300 дка. Пъвоначалната инвестиция ще е 50 млн. евро. Това стана ясно от подписания днес меморандум за инвестиционно намерение между веригата и "Национална компания индустриални зони" (НКИЗ).

Инвестицията ще се реализира във възможно най-кратки срокове – за три години (2016 - 2018), като периодът за поддържането й е не по-малък от 20 години. Броят на заетите в дружеството се очаква да бъде 120 човека с тенденция за нарастване до 200 човека, а по време на строителството - около 500 работници.

Според зместник-изпълнителеният директор на "Юск Бул" Алан Кьергор в България има много благоприятни бизнес условия за такъв дистрибуционен център, насочен към операции на Балканите от страна на "Юск Бул" ЕООД. Той уточни, че въвеждането на центъра в експлоатация ще стане в най-скоро време.

"Привличането на "Юск" е отговор на критиците, които казват, че България не е добро място инвестиции, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски след подписването. Той подчерта, че икономическата зона, предмет на инвестиционното намерение, е логистично най-добре разположена за целите на планирания от датската компания център, който ще обслужва не само Балканите, но и голяма част от Югоизточна Европа.

Датската верига за мебели и обзавеждане JYSK е създадена през 1979 г. от Ларс Ларсен, който все още е собственик на компанията. Първият магазин е открит в Дания, във град Орхус. През 1984 г. JYSK отваря първия си магазин извън страната (в Германия).

В момента групата оперира с повече от 2300 магазина в 41 страни по света, сред които и България. Годишният й оборот е около 2.9 милиарда евро, а общият брой на персонала е почти 20 000 служители.

Основните категории стоки в магазините на JYSK включват продукти за спални, бани, дневни и трапезарии, тераси и градини.

В България компанията е учредила дружеството "Юск Бул" още през 2005 г. През 2014 г. приходите му са 8.5 млн. лв., а нетната загуба - 263 хил. лв., в сравнение със съответно 6.4 млн. лв. и минус 597 хил. лв. през предходната година.

Мебелната верига е фокусирана върху бързата експанзия - средно компанията отваря по два нови магазина седмично.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK