Свят

Geely и Volvo Cars планират сливане и листване на борсата

Пламена Кацарова 12 февруари 2020, 09:54

Китайският производител на автомобили Geely и европейският му конкурент Volvo Cars планират да се слеят, а след това и да излязат на фондовата борса, съобщава Financial Times. Този ход ще върне шведската компания на публичните пазари, като същевременно ще създаде и първия в света глобален китайски автомобилен производител. Предложението, което беше съобщено за пръв път в понеделник, идва 18 месеца след като Volvo Cars се отказа от намеренията си да се листне самостоятелно на борсата заради нарастваща консолидация в автомобилната индустрия.

Анализаторът от Bernstein Робин Жу смята, че този ход ще превърне Geely в глобален бизнес, удвоявайки оперативната печалба на компанията и утроявайки годишните й приходи. "Тази сделка се усеща като първи ход за консолидиране на разпръснатата автомобилна империя на Ли Шифу", коментира той. По-рано миналия месец главният изпълнителен директор на Volvo Cars Хакан Самуелсон каза, че "IPO-то на Volvo Cars остава опция за собственика на компанията". Същевременно оценката от близо 30 млрд. долара, която шведската компания целеше по време на подготовката за собствения си дебют на борсата преди две години, ще бъде ключова за настоящото листване.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK