Свят

Fiat Chrysler и Peugeot се сливат

Йоан Запрянов, Кирил Кирчев 31 октомври 2019, 12:29

Италианската автомобилна компания Fiat Chrysler и френската PSA (Peugeot) обявиха, че са постигнали съгласие да се слеят. Така се създава четвъртата по големина компания в сектора, който в момента преминава през процес на сериозна трансформация.

Акционерите на двете групи ще държат по 50% от капитала на новото дружество, чиято централа ще бъде в Холандия. Управителният съвет ще се състои от единайсет членове - петима назначени от Fiat Chrysler, петима - от PSA, а сегашният главен изпълнителен директор на френската група - Карлос Таварес, ще бъде генерален директор.

След обявяването на новината акциите на италианската компания поскъпнаха в началото на търговията в четвъртък с над 10%, а книжата на френската се понижиха с над 9%. Анализаторът от Jefferies Филип Хушоа коментира, че причината за това несъответствие е, че "PSA на практика плаща 32% по-висока цена, за да поеме контрол върху Fiat Chrysler. Дори и така, това е най-логичната и атрактивна комбинация в автомобилния сектор".

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK