Свят

След четири години преговори Африканската зона за търговия вече е договорена

Йоанна Иванова 09 юли 2019, 11:52

Зоната за свободна континентална търговия в Африка (ЗСКТА) вече е факт, след като в неделя африканските лидери подписаха споразумението за нейното създаване на среща на високо ниво. В зоната ще се включат 54 от общо 55-те държави - членки на Африканския съюз (АС). Очаква се Еритрея, която все още не е подписала, да направи това скоро.

Целта на Африканската зона за търговия е да създаде единен пазар за стоки и услуги и да позволи свободното движение на хора и капитали, като така подобри икономическото развитие на континента.

Преговорите

Преговорите за създаването на ЗСКТА започнаха преди четири години през 2015 г. в рамките на срещите на високо ниво на АС и се превърна във водещия проект на съюза. В началото на месеца беше постигнат огромен напредък, след като най-голямата икономика на континента - Нигерия, обяви, че ще подпише споразумението.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK