Свят

Търговската война кара все повече компании да променят веригите си на снабдяване

Деян Димитров 20 юни 2019, 14:58

Търговската война между САЩ и Китай засега не успява да засегне значително икономическия растеж на САЩ въпреки някои предупредителни знаци. Противно на твърденията на американския финансов министър Стивън Мнучин обаче, размяната на протекционистки мерки между двете най-големи икономики в света ще има дълготрайни отрицателни последствия, пише New York Times.

Все повече компании инвестират в промяна на веригите на снабдяване, за да са по-малко зависими от Китай - на цената на загуби или намалени печалби. Веднъж променени обаче, глобалните вериги на снабдяване не могат просто да се завърнат към първоначалната си форма, дори САЩ и Китай да стигнат до сделка.

Търговската война година по-късно

Когато миналия юли влязоха в сила първите мита върху китайски стоки на стойност 34 млрд. долара, почти нито една американска компания не си е мислила, че агресивно протекционистката търговска политика на администрацията на Тръмп ще продължи цяла година. Нито са очаквали, че митата ще обхванат китайски стоки на стойност 250 млрд. долара.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK