Свят

ОИСР: Глобалният икономически растеж ще се забави заради търговската война

Анина Сантова 26 ноември 2018, 09:59

Ако търговската война между САЩ и Китай ескалира, това ще забави глобалния икономически растеж до 2021 г., тъй като евентуалният натиск върху цените може да принуди Федералният резерв на САЩ да затегне паричната си политика, предупреди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Прогнозите

В най-новата си икономическа прогноза организацията отбелязва, че взаимните рестрикции, които си налагат двете държави, могат да доведат до по-сериозна катастрофа за световната икономика, пише Financial Times. "Вече не говорим за по-слаб растеж, а за забавяне", заяви Лорънс Буун, главен икономист в ОИСР. Според експерта този път предизвикателствата са по-големи от обичайно заради нарастването на напрежението по света в търговската сфера и защото капиталите се изтеглят от развиващите се страни към такива, които нормализират монетарната си политика.

Целият текст е тук

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK