Регистрация

Huawei измести Apple по продажби на смартфони

Автор: Анина Сантова 03 август 2018

Китайската компания постигна 15% ръст на приходите през първото полугодие

Фотограф: Darley Shen

Китайската Huawei изпревари Apple и стана вторият по големина играч на пазара на смартфони през второто тримесечие, сочат данни от пазарни проучвания. Успехът на китайската компания се дължи на това, че успя да се утвърди в Европа и да се разшири на азиатския пазар, пише Reuters.

Защо печели Huawei

Растежът на продажбите идва след затишие на най-големия пазар за смартфони - този в Китай. Huawei успя да изпревари конкурентите си благодарение на това, че продава телефони с повече функции, твърдят анализатори.
"Компанията залага на модели с по-голяма добавена стойност, като предлага нови смартфони с последни функции. Новият Huawei P20 Pro е първият модел с три камери, а това му помага да надмине конкурентите на пазара", коментира Джерит Шиймън, анализатор от IHS Markit.

Смартфон производителят обяви във вторник, че е постигнал ръст на приходите от 15% за първото полугодие на 2018 г., като е запазил резултатите си от миналата година. Според анализатори от IHS и Strategy Analytics Huawei държи 15% от световния мобилен пазар, надминавайки Apple, която е с 12%. Samsung заема първото място с 20%.

Huawei е продала 54,2 млн. телефона през тримесечието, с 41% повече спрямо година по-рано, с което изпревари производителя на iPhone за първи път, сочат данни на компанията за пазарни проучвания IDC. В глобален мащаб пазарът на смартфони продължава да се забавя – продажбите намаляват с 1.8% през второто тримесечие до 342 млн. броя.

Целият текст е тук.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души