Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Unilever залага на малки придобивания в борбата за пазарен дял

Автор: Добромир Лазаров 07 декември 2017

Групата за потребителски стоки е извършила 18 сделки за последните 3 години

Британско-холандската група Unilever, един от лидерите в производството на потребителски стоки, ще продължи да разчита на сливанията и придобиванията, за да се справи с постоянно намаляващия ръст на приходите си, пише Financial Times. Това стана ясно на заседанието на управителния съвет на компанията в края на миналата седмица, когато Unilever официално обяви бъдещите си планове.

Кошница от сделки

Големите вериги за производство на потребителски стоки, понякога затруднени от бюрокрация, трудно забелязват някои иновативни продукти. За сметка на това те са особено добри при изграждането на името един продукт и в осигуряването на по-широк достъп на потенциални купувачи до него. По този начин Мартин Дебо, анализатор в Jefferies, обяснява ситуацията на все по-изтъняващ ръст на приходите, който се наблюдава при големите производители на потребителски стоки, и бизнес стратегията, предприета от Uniqlo.

От началото на 2015 г. Unilever, производител на сапуните Dove и сладоледите Magnum, e извършила 18 придобивания на обща стойност 8.8 млрд. долара, или средно около 500 млн. долара на сделка. Въпреки че придобиванията с такъв мащаб не са нетипични за сектора, предпочитанието повече на брой по-малки сделки се е оформило като бизнес стратегия на Unilever под ръководството на главния изпълнителен директор Пол Полман. "Следваме добра стратегия на стабилни и последователни придобивания, която очевидно работи за нас, и сме доволни от това", коментира Полман.

Целият текст е тук

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София