Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Поне 10 милиона отровени яйца от Холандия са стигнали до Европа

Автор: Капитал 09 август 2017

Заради вредния инсектицид вероятно ще бъдат избити милиони кокошки

Фотограф: Юлия Лазарова

Милиони носачки може да бъдат избити в Холандия заради скандала с откриването на вреден за човешкото здраве инсектицид в яйцата на редица производители в страната. Това обяви холандско сдружение на производителите LTO в момент, когато секторът в Западна Европа се възстановява от миналогодишните щети от птичи грип.

Германия първа изтегли от магазините милиони бройки яйца, макар от LTO да настояват, че вече няма опасност за здравето на потребителите. В понеделник Европейската комисия обяви, че в общо 7 държави - включително Франция, Великобритания, Швеция и Швейцария - може да са се оказали замърсени продукти. Поне 10 милиона яйца са стигнали до щандовете в Холандия, Белгия и Германия.

Става дума за веществото фипронил, което според Световната здравна организация е умерено токсично и може да навреди на органи в човешкото тяло само при високи концентрации. Фипронилът се използва във ветеринарни продукти за предпазване от бълхи или кърлежи, но не е разрешена употребата му при животни, използвани за производство на храни.

Целият текст е тук

Нехранителните стоки - с нови по-високи цени през ноември Поскъпват и три от четирите млечни категории в кошницата на тайния клиент
Намалява потреблението на зехтин и олио Зехтин се купува повече в модерната търговия, олио - в традиционната
"Македонската "Алди" влиза в България Хард дискаунтърът "КАМ Маркет" започва да открива магазини в София