Свят

Автомобилните продажби в САЩ за 2016 година са близо до нов рекорд

Регал 05 януари 2017, 07:52

Продажбите на превозни средства в САЩ, които достигнаха рекордните 17.47 милиона през 2015 г., може да са подобрили рекорда през 2016 г. Консултантската компания LMC Automotive и сайтът за покупка на автомобили Edmunds.com прогнозират поотделно, че продажбите са се повишили до 17.5 милиона през миналата година, информира БТА като се позова на Асошиейтед прес.

След шест поредни години на нарастване - поредица, каквато не е отчитана от 20-те години на миналия век - продажбите на коли в САЩ са достигнали максимума си. Националната асоциация на автомобилните търговци в САЩ очаква продажбите в страната да спаднат до 17.1 милиона през 2017 г. Повече купувачи избират по-дългосрочни заеми, което означава, че няма скоро да се върнат в автосалоните.

Засега обаче пазарът е силен. Продажбите на Nissan Motor са нараснали с 5% през 2016 г. до над 1.5 милиона, което е рекорд за автомобилопроизводителя. Продажбите на Ford Motor са се увеличили с под един процент до над 2.6 милиона. Продажбите на Fiat Chrysler са останали без промяна на равнище 2.2 милиона.

General Motors отчете най-добрия си декемврийски растеж в САЩ от 2007 г., отбелязва Маркетуоч. Общите продажби на автомобилостроителя са нараснали с 10% в сравнение с предходния декември. Компанията уточни, че е продала 249 983 автомобила на американския пазар.

Годишните продажби на General Motors обаче бележат спад от 1.3 процента до малко над 3 млн. коли и камиони, допълва АП. Това отчасти се дължи на решението на компанията да намали недоходоносните продажби за фирмите, даващи коли под наем.

Toyota Motor съобщи, че продажбите й за цялата година са спаднали с 2% до 2.4 милиона.

Продажбите на отделните марки на германския концерн Volkswagen са намалели с 8% до 322 948, главно заради скандала с манипулираните данни за вредните газове при дизеловите автомобили на компанията.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK