Свят

Русия увеличава акциза за алкохолните напитки

Регал 03 януари 2017, 17:05

Няколко закона, регулиращи пазара на алкохолни напитки в Русия, влязоха в сила от 1 януари, информира БТА като се позова на ТАСС.

Променят се акцизите за алкохолните напитки, правилата за използване на пластмасови опаковки за алкохол и за производителите на фармацевтични стоки.

Увеличават се акцизите за вино, шампанско, сайдер, медовина, бира и силни алкохолни напитки за плановия период 2017-2019 година. Безалкохолните напитки, както и преди, няма да се облагат с акцизи.

Акцизът за шампанско се повишава с 10 рубли до 36 рубли (рублата се котира при 60.7 рубли за долар по актуалния курс на Руската централна банка - бел. ред.) за литър, а акцизът за пенливата напитка, произведена от руски лозя, се вдига само с 1 рубла до 14 рубли за литър.

Виното, произведено от руски суровини, ще продължи да се облага с 5 рубли за литър, но акцизът за чуждестранните вина скача двойно от 9 до 18 рубли за литър.

За бирите с алкохолно съдържание от 0.5 до 8.6 процента акцизът се повишава с 1 рубла (от 20 до 21 рубли за литър), а над 8.6 процента - с 2 рубли (от 37 до 39 рубли за литър).

Акцизът за силен алкохол, с алкохолно съдържание над 9 процента, нараства от 500 до 523 рубли за литър, а за алкохол със средно алкохолно съдържание (до 9 процента) - от 400 до 418 рубли за литър.

От началото на 2017 г. се ограничава използването на пластмасови опаковки за алкохолни напитки. Новите правила забраняват производство и продажбата на алкохол в пластмасови бутилки с обем над 1,5 литра въпреки съпротивата на пивоварния сектор.

Производителите на фармацевтични продукти пък вече са задължени да обявяват съдържанието на спирт в Единната държавна автоматизирана информационна система.

Тази мярка има за цел контрол върху обема на фармацевтични продукти, които често се използват за производство на нелегален алкохол.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK