Свят

Френски медии класираха световните лидери според заплатата им - Обама е начело, Путин е девети

Регал 16 ноември 2016, 10:28

След изявление на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, че смята да се откаже от президентската си заплата, френски медии направиха класация на някои световни лидери според възнагражденията им, предаде БТА, като цитира ТАСС.

Според класацията на в. "Лез-еко" и статистическия портал "Статиста" (Statista) начело в списъка е президентът на САЩ Барак Обама, а руският му колега Владимир Путин получава три пъти по-малка заплата от него и се нарежда едва девети.

Проучването показва, че заплатата на руския президент е по-ниска от тази на повечето му колеги от страните от "Голямата осморка" (Г-8). По данни на френски журналисти заплатата на Путин е около 8,9 милиона рубли годишно, което прави 136 000 долара.

Обама води с годишна заплата от 400 000 долара. След него се нарежда канадският премиер Джъстин Трюдо, който получава 260 000 долара годишно. Трета е германската канцлерка Ангела Меркел с 234 000 долара.

Британската министър-председателка Тереза Мей заема пета позиция с 215 000 долара, а шести е японският премиер Шиндзо Абе със заплата от 203 000 долара годишно, показва класацията.

Френският президент Франсоа Оланд е осми с 194 000 долара. От лидерите на страните в Г-8 единствен италианският премиер Матео Ренци получава заплата, по-ниска от тази на Путин (125 000 долара) и остава десети.

В класацията влизат също двама лидери на страни извън "осморката" - президентът на Република Южна Африка Джейкъб Зума, който получава годишна заплата от 233 000 долара и се нарежда четвърти, и турският президент Ердоган, който е седми със заплата от 197 000 долара на година.

По официални данни през 2013 г. заплатата на Путин е възлизала на 3 672 208 рубли. По-късно Путин подписа указ за увеличаване с 2,65 пъти на възнагражденията на президента и премиера на Русия, след като дотогава заплатите им беше по-малки от тези на подчинените им.

Според декларация за доходите, публикувана на официалния сайт на Кремъл, през 2015 г. доходите на президента от заплата са се равнявали на 8,9 млн. рубли. Заради икономическата криза обаче същата година Путин нареди от 1 март неговата заплата, заплатата на премиера и на много други държавни служители да се намалят с 10 процента, припомня ТАСС.

В неделя пред телевизия Си Ен Ен Тръмп заяви, че се отказва от президентската заплата. След като призна, че не знае какво е възнаграждението на президента, а телевизионната журналистка го уведоми, че стопанинът на Белия дом получава 400 000 долара годишно, Тръмп каза, че няма да приеме тази заплата и ще получава по 1 долар на година.

По най-нови данни на сп. "Форбс", от септември, състоянието на Тръмп възлиза на 3,7 млрд. долара, като в сравнение с миналата година е намаляло с 800 млн. долара.

Тръмп няма да е единственият отказал се от заплатата си американски президент. Преди него това са направили Джон Кенеди и Хърбърт Хувър.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK