Свят

Шведите в градовете се връщат към корените си с градско градинарство

Регал 11 ноември 2016, 10:05

Шведите откриха градското градинарство като начин да си отглеждат прясна храна и отново да бъдат в досег с природата. Те го правят на покривите, на терасите на блоковете и дори на железопътни линии, които вече не се ползват, информира БТА, като цитира "Ройтерс".

Все повече шведи, живеещи в града, отглеждат растения в сандъчета и на малки площи или посещават обществени градини, създадени в индустриални или офис пространства.

Горе на покривите можем да създадем градове с по-богато биоразнообразие, казва Джон Блок, който води организирани обиколки из ботаническата градина върху покриви в Аугустенбьорг, Малмьо.

Простираща се на над 9000 квадратни метра върху покривите на държавни офис сгради, градината е повече от просто красиво пространство, отбелязва Джон Блок.

С помощта на тези нови зелени области, ние подобряваме градската околна среда, тъй като те имат капацитет да разхлаждат и намаляват замърсителите на въздуха, допълва той.

Вдъхновен от нюйоркския парк Хайлайн, изграден върху издигната железопътна линия, и от берлинската Принцесиненгертен, облагородена запустяла земя, стокхолмски квартал превърна неизползвана вече железопътна линия в място за стотици градинари аматьори.

Преди пет години местният жител Филип Олсмейер искаше да направи района си Сьодермалм по-зелен и предложи на местните власти идеята си за градина.

Сега има около 200 сандъци с насаждения тук. Някои принадлежат на асоциацията, някои на училища, уточни той.
Малко по-нататък е Розендалс гардан - градска ферма, известна сред стокхолмските любители на храната, които се наслаждават на зеленчуци, плодове и подправки в ресторанта на оранжериите.

Пеле Матсон съчетава работата си като илюстратор и графичен дизайнер с градинарството в Розендалс - нещо, което му помага да остане в досег със сменящите се сезони.


Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK