Регистрация

Руснаците вече харчат над 50% от доходите си за храна

Автор: Регал 19 април 2016 , 2 коментара
Проучване на Института за социален анализ и прогнози на Руската академия за народно стопанство показва, че балансът на домакинските разходи днес наподобява този от времето на предишната криза през 2008-2009 г.

Фотограф: Shutterstock

Руснаците пак започват да харчат за храна над половината от доходите си, пише вестник "Комерсант", съобщава БТА. Руският ежедневник цитира данни от проучване на Института за социален анализ и прогнози на Руската академия за народно стопанство и държавна служба към президента на федерацията.

Балансът на домакинските разходи днес наподобява този от времето на предишната криза през 2008-2009 г., пояснява изданието. Делът на храните достигна тогава 49.6% от стокооборота на дребно в Русия. За сравнение, през 2015 г. той е 48.6% от оборота, а през 2014 г. - 47%.

"Очертава се тенденция към нарастване делът на храните в разходите на населението, което съвсем логично отразява спада в реалните доходи и. . . обедняването - знае се, че колкото е по-бедно дадено домакинство, толкова по-голям дял от бюджета си харчи за хранителни продукти", обясняват авторите на анализа.

През февруари 2016 г. реалните доходи на руското население са намалели с 6.9% спрямо същия период от предходната година, а реалните заплати - с 2.6%. Бедността е нараснала миналата година с 2.2 процентни пункта до 13.4 процента. Петдесет на сто от хората в страната констатират спад в жизненото си равнище, сочат данни, цитирани от всекидневника.

В режим на икономии са минали не само малоимотните, но и средните слоеве от руското население. Експертите не виждат в най-близко време перспективи за подобряване на положението, заключава "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

Жителите на Русия търсят спасение от мизерията в гаражите, пише "Известия". Там хората откриват сервизни ателиета, цехове за направа на мебели, сладкарници и дори хотели. По данни на социологическия фонд "Хамовники" в гаражната икономика са включени средно 15 на сто от трудоспособното население, посочва изданието.

Жител на Ленинградска област съди руската власт за инфлацията в страната, информира "Аргументи и факти".

Роман Пак спестявал две години за техника, с която да си ремонтира къщата. Но щом събрал парите, младежът установил, че уредите са поскъпнали почти двойно, въпреки че двегодишната инфлация би трябвало да е само 9.5%. Възмутен, той решил да търси справедливост и подал съдебни искове едновременно срещу три властови органа - Държавната дума, Министерството на финансите и Управлението на хазната.

Засега съдът отказва да приеме исковите молби, но Роман има твърдо намерение да доведе нещата докрай, допълва вестникът. "Това е моя принципна позиция - заявява Пак. - Искам да потърся отговорност от властта за действията й и за неспазване на закона на Руската федерация. Смятам, че имам шансове за победа."

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Николай Бекяров: През 2021 г. пазарът на сладолед спадна до 104 млн. лева Управителят на "Юниливър Айс Крийм България" посочва пред "Капитал", че цените вече са увеличени с 12-20%
Големите вериги имат приходи от 16 млрд. лв., или 1/3 от оборота в търговията на дребно Изследването на ИПИ показва огромни скокове в бизнеса през 2022 г., когато и инфлацията растеше. Във веригите работят над 53 хил. души