С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Седем големи търговски вериги в Германия обвинени в ценови картел

Автор: Регал 19 юни 2015 , 3 коментара
Наложените глоби са за общо 151.6 млн. евро

Търговските концерни Edeka, Rewe, Kaufland, Metro и Aldi, търговските вериги за продажба на храни за домашни животни Fressnapf и Das Futterhaus, и производителите Haribo, Ritter и Johnson & Johnson, бяха обвинени в ценови картел от Германската служба за защита на конкуренцията (Bundeskartellamt), предаде Mediapool. Наложените от антимонополния орган глоби са за общо 151.6 млн. евро.

Търговците и производителите са договаряли цени в ущърб на крайните потребители, заяви ръководителят на Bundeskartellamt Андреас Мундт.

Обвиненията са базирани на резултати от разследвания, започнали през 2010 г. с внезапни проверки на 15 офиса в търсене на доказателства, че магазините са били в заговор с производителите за определяне на долен праг на цените, така че ценовите войни на супермаркетите да не ощетяват печалбите им.

Разследванията на производителите на храни за домашни любимци и на козметика са приключили, но производителите и търговците на захарни изделия, кафе и бира продължават да са обект на проверки, които се очаква да бъдат завършени в близките месеци, съобщава антимонополната служба.

В същото време освен във вертикален картел, производителите са обвинени и в хоризонтален сговор от самите търговци, които са се оплакали, че доставчиците налагат единни цени на конкурентни търговски вериги.

Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол Четири компании доминират пазара на концентриран алкохол, а спадът на местните продажби през 2017 г. донякъде се компенсира от силен износ
Топ 10 на фармацевтичните корпорации в България Фармацевтичният пазар отбеляза ръст над 7% през изминалата година
"Лидл България" и ЕБВР ще финансират добри практики на земеделски производители Не се изисква съфинансиране от стопаните при обучението им за сертифициране по стандарта GlobalG.A.P.