Свят

Брюксел получи над 100 хил. лодки с послания в защита на дребните рибари

dnevnik.bg 29 май 2013, 13:10

Над 100 000 хартиени лодки в подкрепа на устойчивия дребен риболов с ниско въздействие върху моретата стигнаха до администрацията в Брюксел в ключов момент за бъдещето на риболова, рибата и морския живот.

Дребномащабните плавателни съдове съставляват около 80% от риболовния флот на ЕС, но рибарите с ниско въздействие се опитват да изкарат прехраната си чрез много ограничен дял от квотите за риболов, до които имат достъп.

Хилядите послания, изписани на лодките, са на граждани от девет европейски страни, които Грийнпийс събира вече втори месец в пристанищата им като част от европейското турне на кораба "Arctic Sunrise"в подкрепа на дребно-мащабните рибари. Виртуални лодки също бяха събрани онлайн в още осем страни от ЕС. Турнето започна през март и ще завърши в Лондон на 9 юни.

Представители на природозащитната организация ги предадоха този вторник в Брюксел, когато започна и последния кръг от преговорите по реформата на Общата рибарска политика.

Преговарящите – представители на страните-членки, Европейския парламент и Европейската комисия получиха около 25 000 хартиени и 90 000 онлайн лодки точно преди една от последните съвместни срещи в опитите да се постигне споразумение за базова реформа.

"Грийнпийс"подкрепя поставянето за цел възстановяването на рибните запаси до 2020 г., намаляването на риболовния флот до устойчиви нива, финансови санкции за страните, които не успеят да приложат правилата, както и строга забрана на разточителната практика по изхвърляне на нежеланата риба отново в моретата.

По време на провелото се гласуване през февруари, Европейският парламент подкрепи основно преразглеждане на правилата, заради които от десетилетия съществува прекомерен риболов и спад в европейската риболовна промишленост. От друга страна, министрите от ЕС и по-специално от големите риболовни нации като Франция и Испания, оказват съпротива на реформите.

"Кампанията на "Грийнпийс" показа, че има огромна вълна от обществена подкрепа за това Европа да обърне развоят на нещата и да сложи край на прекомерния риболов. Заключителните преговори за постигане на споразумение по реформата в Общата рибарска политика на ЕС ще се проведат при закрити врати, но е важно политиците да не забравят какво е заложено на карта. Да сложат край на безсмислената свръхексплоатация на моретата ни и да поемат към курс, който благоприятства рибарите, които не вредят на околната среда. Ако не го направят, цялата морска екосистема ще бъде разрушена и риболовът ще спре да бъде поминък за крайбрежните общности," заявиЙорго Рис, ръководител на офиса на "Грийнпийс" в Брюксел.

Хартиените лодки бяха предадени на ирландското председателство на ЕС, представено от посланик Том Хани, европейския евродепутат Улрике Родуст, която води преговорите, и на европейския комисар по рибарство Мария Даманаки.

Най-четени »
Виж още
Последни новини »
Виж още
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK